ГУСТАТИВНИЙ КОД ЗБІРКИ ОПОВІДАНЬ Н. ГУК «КНИГА ІСТОРІЙ ТА РЕЦЕПТІВ СМАЧНОГО НАСТРОЮ»

Світлана Іванівна Ковпік

Анотація


У статті з точки зору поетики густативів розкодовано сутність смислів і надсмислів, котрі закладені у процесах приготування й подавання деяких страв, з метою створення приємного настрою, вирішення складних життєвих проблем, подолання родинних конфліктів тощо.

Помічено, що Н. Гук використала практично всі прийоми передачі густативних якостей страв: від контекстуальних переліків та констатації до створення складних інтертекстуальних ситуацій. А в кількох оповіданнях їй вдалося створити ще й надзвичайно ефектні художні моделі та образи, як процесів приготування і споживання страв, довершені художні образи процесів, так і способів харчування представників різних національностей. Відзначимо, що у більшості оповідань Н. Гук для позначення процесів колективного вживання їжі використовує лексему «трапеза» та дієслово «трапезувати». Письменниця пропонує читачеві, напрочуд, багатофункціональні рецепти страв, більшість назв оповідань книги містять «глютонічні топоси». Н. Гук з допомогою художніх засобів спробувала передати багату палітру ароматів страв, котрі готують її героїні. А тому процес прочитання «Книги історій та рецептів смачного настрою» виконує одну із важливих функцій – збудження апетиту реципієнта.

Ключові слова: густативний код, поетика густативів, художні образи та моделі процесів приготування страв.

This article investigates in terms of gustatory poetics the essence of meanings and extrameanings, hidden in the process of cooking and serving some dishes, in order to create delicious moods, solve difficult life problems, overcome family conflicts etc.

The paper shows that N. Huk uses practically all the methods to transmit gustatory qualities of dishes strating from contextual lists and statements to creating complex intertextual situations. In several stories the author manages to make not only extremely spectacular artistic models and images of cooking processes and meal comsuming, but also the ways of nourishment special for the representatives of different nationalities. It should be noted that in most stories N. Huck uses the lexeme “meal” and the verb “to feast” to refer the processes of collective food consumption. The writer offers the reader, surprisingly, the multi-purpose recipes of dishes. Moreover it should be mentioned that most of the story tittles contain “glutonic topos”. N. Huck tries to describe a rich palette of dish aromas prepared by her characters by means of impressive means and artistic devices. As a result, the process of reading “The Book of History and Recipes For Delicious Moods” performs one of the important functions such as the whetting of the recipient’s appetite.

Key words: gustatory code, gustatory poetics, artistic images and models of cooking processes.

В статье с точки зрения поэтики густативов раскодирована сущность смыслов и надсмыслов, заложенных в процессах приготовления и подачи некоторых блюд, с целью создания приятного настроения, решения сложных жизненных проблем, преодоление жизненных проблем.

Отмечено то, что Н. Гук использовала практически все приёмы передачи густативных качеств блюд: от контекстуальных перечислений и констатации до создания сложных интертекстуальных ситуаций. А в нескольких рассказах ей удалось создать ёще чрезвычайно эффектные художественные модели и образы, как процессов приготовления еды, так и поедания блюд представителей различных национальностей. Отметим, что в большинстве рассказов Н. Гук для обозначения процессов коллективного принятия пищи использует лексему «трапеза» и глагол «трапезничать». Писательница предлагает читателю на удивление многофункциональные рецепты блюд, большинство названий рассказов книги имеет в своем составе «глютонические топосы». Н. Гук с помощью художественных средств попыталась передать палитру ароматов блюд, которые готовят её героини. Вот поэтому процесс чтения «Книги историй и рецептов вкусного настроения» выполняет одну из важных функций – возбуждение аппетита реципиента.

Ключевые слова: густативный код, поэтика густативов, художественные образы и модели процессов приготовления блюд.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.