(untitled) (Actual Problems of Mind, 2018)
У статтi розглянуто i проблематизовано традицiйний для iсторикiв спосiб пояснення та його формально-логiчну модель (практичний силогiзм). Здiйснено порiвняльний аналiз вирiшення проблеми можливостi наукового iсторичного пояснення в межах наративної фiлософiї iсторiї та критичного рацiоналiзму. Автор вбачає причину вiдмiнностей у баченнi ними завдань iсторiї на теоретичному рiвнi у тому, що вони по-рiзному вирiшують бiльш загальну проблему — проблему науковостi iсторiї.