Про деякі аргументаційні модифікації в логіці (Актуальні проблеми духовності, 2022)
Анотація. Переорієнтація логічних досліджень з аналізу окремих речень на аналіз систем аргументів призводить до деяких змін у самій логіці. Така переорієнтація зумовлена, зокрема, особливостями правдоподібних аргументів, що висуваються на підтримку прийняття рішень. Одна з таких особливостей полягає у тому, що застосування правил виводу ще не гарантує, що висновок правдоподібного аргументу обґрунтований. Треба пояснити, як саме відбувається перехід від засновків до висновку такого аргументу. Має бути встановлено, що передавання обґрунтування від засновків до висновку за допомоги правил виводу дійсно відбулось. Саме від цього і залежить те, чи зобов’язаний індивід приймати висновок і застосовувати його у своїх подальших міркуваннях.Підставою для прийняття висновку правдоподібного аргументу як обґрунтованого є успішний захист від атак контраргументів. Введення у логіку засобів представлення змагання аргументів і є однією з ознак її комунікативної трансформації.Висновки правдоподібних аргументів обґрунтовані лише у певному ступені. Прагнути не повного обґрунтування висновків, а встановлення лише ступеню їх обґрунтування рекомендують саме через неповноту інформації, яка і зумовлює правдоподібність аргументів та їх висновків.У семантиці, що застосовується для обґрунтування висновків правдоподібних аргументів засновкам і правилам виводу приписуються ступені переконаності. Вони відображають силу цих структурних компонентів аргументів. А обґрунтованість висновку аргументу обчислюється на підставі приписування ступенів переконаності його складовим і складовим його контраргументів.Аргументація залежить від цінностей, тому база даних, що застосовується для побудови аргументів, має містити також інформацію і про них. Так само як і переконання, цінності також можуть мати ступені. Семантичні правила для обчислення ступеню обґрунтованості висновків аргументів, мають враховувати ці ступені. Логічна семантика, модифікована у такий спосіб, виглядає найбільш придатним інструментом для оцінки практичних правдоподібних аргументів, зокрема, для відповіді на критичні запитання, що висуваються до таких аргументів.
Keywords: аргументаційні схеми; оцінки; передавання обґрунтування; правдоподібні аргументи; ступені переконаності; ступені цінностей