До питання про вирішення проблеми утилізації високомінералізованих шахтних вод

Автор(и)

  • О.О. Калініченко Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»
  • Й.Д. Маяков Центр досліджень екологічної безпеки та експертиз
  • І. С. Паранько Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»
  • С.В. Ярков Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

DOI:

https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6308

Анотація

В Кривбасі залишається актуальною і невирішеною проблема утилізації високомнералізованих шахтних вод. Лише за добу на гірничовидобувних підприємствах відкачується 140 м3 високо мінералізованих підземних вод, які разом з дисперсними відходами збагачення залізних руд частково акумулюються у шламосховищах. Крім того в шламосховшца надходять і технологічні води після збагачення залізних руд. Одночасно ці води використовуються для поповнення зворотних систем водопостачання гірничозбагачувальних комбінатів, а їх надлишки збираються в ставку-накопичувачу балки Свистунова. В наслідок дисбалансу використання та накопичення вод у міжвегетаційний період відбуваються щорічні регламентовані скиди мінералізованих вод зі шламосховищ та ставка-накопичувача у річки Інгулець і Саксагань.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 53 / PDF downloads: 28

Біографії авторів

О.О. Калініченко, Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

старший викладач кафедри економічної і соціальної географії та методики викладання, кандидат геолого-мінералогічних наук

Й.Д. Маяков, Центр досліджень екологічної безпеки та експертиз

заступник директора

І. С. Паранько, Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

доктор геологічних наук, професор

С.В. Ярков, Криворізький педагогічний інститут ДВНЗ «КНУ»

доцент кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризм, кандидат географічних наук, доцент

Посилання

Багрій І.Д. Геоекологічні проблеми Криворізького басейну в умовах реструктуризації гірничодобувної галузі / [І.Д. Багрій, П.В. Блінов, Н.А. Бєлокопитнікова та ін.]. - К.: Фенікс, 2002. - 192 с.

Калініченко О.О.. Аналіз геологічного середовища порушеного техногенними чинниками на прикладі південно-західної частини Криворізького залізорудного басейну / [О.О. Калініченко, О.И. Лакомова] / -Сб. научн. трудов 8тогЫ/ - Выпуск 1(38), том26. - Иваново: Маркова АД, 2015. С. 60-68.

Downloads

Опубліковано

2015-12-14

Як цитувати

Калініченко, О., Маяков, Й. ., Паранько, І. С. ., & Ярков, С. . (2015). До питання про вирішення проблеми утилізації високомінералізованих шахтних вод. Екологічний вісник Криворіжжя, 1, 29–32. https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6308

Номер

Розділ

ПРАКТИЧНА ЕКОЛОГІЯ