Аналіз підходів визначення пробних ділянок на першотравневому відвалі для моніторингових досліджень специфіки мікробіологічних процесів у рекультиземах

Автор(и)

  • В.В. Лисенко Криворізький ботанічний сад Національної академії наук України
  • В.М. Гришко Криворізький ботанічний сад Національної академії наук України

DOI:

https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6324

Анотація

У вік науково-технічного прогресу ґрунт, як і біосфера в цілому, перетворилася з системи, що контролюється природними факторами, в систему, яка працює під сильним впливом антропогенних чинників. Особливо великий негативний вплив на навколишнє середовище і, насамперед, на земельні ресурси Криворіжжя спричиняє гірничодобувна промисловість. У районах з високою концентрацією зазначених підприємств відбувається порушення природних ландшафтів і на значних територіях утворюються промислові відвали, на яких відсутній родючий шар ґрунту. Так, на сьогодні земельні відводи гірничодобувних підприємств у Кривому Розі займають 65,7 тис. га, з яких відвали - 17,5 тис. Га.  Тому актуальним завданням є вирішення питання рекультивації таких новоутворених екосистем, яке не можливе без визначення участі мікроорганізмів в процесі створення родючого шару ґрунту. Для вирішення цього питання визначним є вибір пробних площадок з врахуванням різних підходів технічної рекультивації та використання певних видів рослин для біологічної рекультивації.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 66 / PDF downloads: 32

Біографії авторів

В.В. Лисенко, Криворізький ботанічний сад Національної академії наук України

аспірант відділу фізіології рослин та біології ґрунтів

В.М. Гришко, Криворізький ботанічний сад Національної академії наук України

заступник директора з наукової роботи, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник

Посилання

Жуков С.О. Ресурсні та організаційні детермінативи еволюції промисловості Придніпров’я / С.О. Жуков, Д.А. Тітов, P.O. Коледін // Сучасні технології розробки рудних родовищ. Еколого-економічні наслідки діяльності підприємств ГМК: 3 міжнар. наук.-техн. конф. 19 чер. 2015 р.: матет. - Кривий Ріг, 2015. - С. 204-205.

Гаврилюк Ф.Я. Полевое исследование и картирование почв: учеб. пособ. [для ун-тов СССР, 2-е изд., перераб. и доп.] / Ф.Я. Гаврилюк - Ростов: Изд-во ун-та, 1981. - 207 с.

Полевая геоботаника / Под общ. ред. Е.М. Лавренко, A.A. Корчагина. - JL: Наука, 1972. - Т .4.-329 с.

Грунтово-геохімічне обстеження урбанізованих територій. Методичні рекомендації / Укладачі: С.А. Балюк, А.І. Фадеев, М.М. Мірошниченко. - Харків: ННЦ «ІГА ім. О.Н. Соколовського» УААН. - 2004. - 54 с.

Downloads

Опубліковано

2015-12-14

Як цитувати

Лисенко, В. ., & Гришко, В. (2015). Аналіз підходів визначення пробних ділянок на першотравневому відвалі для моніторингових досліджень специфіки мікробіологічних процесів у рекультиземах. Екологічний вісник Криворіжжя, 1, 50–53. https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6324

Номер

Розділ

ПРАКТИЧНА ЕКОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають