Морфометричні показники листової пластинки Betula pendula - індикатор стану урбоекосистеми Кривого Рогу

Автор(и)

  • Н.С. Єременко Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного Національної академії наук України

DOI:

https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6327

Анотація

Сучасний бурхливий і стрімкий розвиток міст, викликає тривогу та занепокоєність, бо призводить до загострення екологічних проблем, погіршуючи якість життя та руйнуючи довкілля. Техногенне навантаження урбоекосистем є головним фактором, який призводить до деградації та загибелі фітоценозів, що прилягають до промислових комплексів та в зелених зонах міста. Це потребує організації заходів щодо комплексного моніторингу чинників, які визначають якість життя городян, у тому числі і методами біоіндикації - оцінкою абіотичних та біотичних факторів середовища існування за допомогою біологічних систем.  Окрему увагу ми приділяємо фітоіндикації, що являє собою визначення умов середовища за характером і станом рослинності, як різновиду біоіндикаційних досліджень. Індикаційне значення рослинного покриву має важливе значення, бо серед усіх елементів природи він досить доступний для спостережень, чутливіший та пластичніший. На сьогодні питання покращення міського середовища як середовища існування людини є надзвичайно актуальним. Неоціненну роль в екологічній оптимізації міського середовища та створенні сприятливого мікроклімату відіграють рослини. Рослини по-різному чутливі до забруднювачів навколишнього середовища. Саме вони вказують на наявність забруднення ранніми морфологічними реакціями: зміною забарвлення листя, появою некрозів, передчасним в'яненням і дефоліацією листя - що визначає їх як чутливих індикаторів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 53 / PDF downloads: 27

Біографія автора

Н.С. Єременко, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного Національної академії наук України

аспірант відділу геоботаніки та екології

Посилання

Бессонова В.П. Методи біоіндикації в оцінці екологічного стану довкілля / В.П. Бессонова. - Запоріжжя: ЗДУ, 2001. - 196 с.

Булохов А. Д. Фитоиндикация и ее практическое применение / А. Д. Булохов. - Брянск: Издательство БГУ, 2004. - 245 с.

Захаров В. М. Здоровье среды: методика оценки / В.М. Захаров, A.C. Баранов, .И. Борисов. - М.: Центр экологической политики России, 2000. - 318 с.

Конлов Н.Ф. Математические методы определения площади листьев растений / Н.Ф. Конлов // Доклады ВАСХИИЛ. - 1970. - № 9. - С. 5-11.

Downloads

Опубліковано

2015-12-14

Як цитувати

Єременко, Н. . (2015). Морфометричні показники листової пластинки Betula pendula - індикатор стану урбоекосистеми Кривого Рогу. Екологічний вісник Криворіжжя, 1, 53–56. https://doi.org/10.31812/ecobulletinkrd.v1i0.6327

Номер

Розділ

ПРАКТИЧНА ЕКОЛОГІЯ