ОСНОВИ ЕКОЛОГIЧНОГО ТЕРМIНОЗНАВСТВА: ПЕРЕДУМОВИ, АКТУАЛЬНIСТЬ, IМПЛЕМЕНТАЦIЯ - Malenko, Ya. V. (Екологічний вісник Криворіжжя, 2021)
Iнтеграцiя України у свiтовий освiтнiй простiр, поряд зi збереженням позитивних та ефективних надбань i традицiй нацiональної моделi освiти, спрямована на створення нових можливостей для формування власної життєвої траєкторiї, формули успiху кожної особистостi, здатної до самоосвiти, самоусвiдомлення, самовизначення, самореалiзацiї, саморозвитку. У наш час знання й освiта стають не тiльки чинниками суспiльного розвитку, а i його фундаментом та найцiннiшим засобом, каталiзаторами формування сучасної нацiональної елiти. Явища i тенденцiї теперiшнього розвитку людства обумовлюють актуальнiсть дослiджень, метою яких є обґрунтування й аналiз передумов, актуальностi, iмплементацiї навчальної дисциплiни «Основи екологiчного термiнознавства» в систему пiдготовки фахiвцiв-екологiв на основi окреслення сутностi, значення, проблематики термiнологiчної компетентностi як складової професiоналiзму й екологiчної культури нацiональної елiти. Нацiональна елiта визначає iнтелектуальний, морально-етичний, полiтичний, економiчний клiмат суспiльства та є найцiннiшим його капiталом i прiоритетним ресурсом. Визначальна роль у ї ї пiдготовцi належить освiтi, що здатна формувати такi особистiснi якостi, якi сприяють пiдтримцi сталого суспiльства та сповненню його розвитку iнновацiйними елементами. Невiд’ємною складовою професiйної компетентностi, професiоналiзму є термiнологiчна компетентнiсть, що також може розглядатися як самостiйна, або як структурний компонент iнформацiйної, комунiкативної, мовленнєвої, культурної. Вивчення ї ї сутностi, специфiки, характеристик, рiвнiв сформованостi й аналiз спряжених понять «термiнологiя», «термiносистема», «термiн» дозволяють визначити сучаснi проблеми термiнологiчної компетентностi в галузi екологiчної науки, пов’язанi з рiвнем термiнологiчного потенцiалу особистостi, екологiчною культурою, негативними аспектами сучасного процесу термiнотворення, проблемами розвитку екологiчної термiносистеми. Формування термiнологiчної компетентностi еколога — систематична, оптимально органiзована, цiлеспрямована, забезпечена використанням ефективних засобiв i методiв навчання та конкретизована його специфiчними принципами робота, орiєнтована на досягнення основних завдань та цiлей освiти, пiдвищення рiвня екологiчної культури й укрiплення професiйної елiти, задоволення запитiв сучасного суспiльства, успiшну реалiзацiю iнновацiйної дiяльностi та iмплементацiю екологiчних iмперативiв у розвиток країни. Складовою реалiзацiї завдань i вирiшення проблем формування термiнологiчної компетентностi майбутнiх висококвалiфiкованих конкурентоспроможних фахiвцiв-екологiв можна вважати впровадження в освiтнi програми закладiв вищої освiти навчальної дисциплiни «Основи екологiчного термiнознавства», ракурс якої спрямований на висвiтлення основних етапiв розвитку термiнознавства, розумiння iсторичних витокiв i традицiй розвитку екологiчного термiнознавства, виявлення аспектiв термiнотворення i термiновжитку, вивчення питань динамiки термiнiв i ролi останнiх у професiйному пiзнаннi, науковiй, експертнiй, виробничiй, управлiнськiй, iнновацiйнiй дiяльностi еколога.