АСКОРБIНОВА КИСЛОТА В РОСЛИН: МЕТАБОЛIЗМ I ФУНКЦIЇ - Artiushenko, T. A. (Екологічний вісник Криворіжжя, 2021)
Аскорбiнова кислота (вiтамiн С) є найбiльш поширеним антиоксидантом у рослинах. Охарактеризовано можливi шляхи бiосинтезу вiтамiну С у рослин, зокрема через ГДФ-d-манозу та lгалактозу. Наведенi молекулярно-генетичнi докази, а також вiдмiнностi вiд бiосинтезу у тваринних органiзмiв. За винятком останнього етапу, який протiкає на внутрiшнiй мiтохондрiальнiй мембранi, бiосинтез аскорбату у рослин вiдбувається в цитозолi. Узагальнено лiтературнi данi щодо вмiсту аскорбiнової кислоти в тканинах i органах рiзних сiльськогосподарських, культурних i дикорослих рослин та фактори, що на нього впливають. Проаналiзовано особливостi метаболiзму аскорбiнової кислоти, спiввiдношення вiдновленої й окиснених ї ї форм за рiзних фiзiологiчних станiв, а також шляхи деградацiї вiтамiну С у рослин. Розглянуто основнi функцiї аскорбiнової кислоти в рослинних органiзмах. Обговорена ї ї участь як кофактора в синтезi збагачених гiдроксипролiном глiкопротеїнiв клiтинної стiнки, роль у контролi клiтинного подiлу та росту розтягуванням, захистi вiд активних форм кисню й оксидативного стресу, фотоокислення та регенерацiї вторинних антиоксидантiв, таких як α-токоферол, а також функцiонування як коферменту в рiзних фiзiолого-бiохiмiчних процесах у рослин.