EVALUATION OF THE PROTECTIVE EFFECTIVENESS OF AQUEOUS PLANT EXTRACTS IN THE COMPOSITION OF CORROSION INHIBITOR EXTRACT - Bondarenko, N. O.; Yuchynska, A. O.; Selivanova, T. V.; Nechipurenko, P. P. (Екологічний вісник Криворіжжя, 2021)
Актуальним науково-технiчним завданням є вивчення корозiйних процесiв i пошук дешевих та ефективних методiв захисту. Унаслiдок корозiйного руйнування втрачається близько 10% рiчного виробництва металу. Тому антикорозiйним заходам придiляється значна увага. Iнгiбiтори iржi є ефективним способом ї ї видалення та захисту вiд корозiї. Останнiм часом пiдвищений iнтерес викликають так званi «зеленi iнгiбiтори». Багато рослин є джерелом таких iнгiбiторiв, комплексу сполук алкалоїдiв, полiсахаридiв, бiлкiв, слизових i дубильних речовин. Усi вони, хоча i в рiзному ступенi, здатнi адсорбуватися на металевiй поверхнi та закрiплюватися на нiй. Проведенi дослiдження демонструють можливостi захисту металiв вiд корозiї за допомогою екстрактiв рослин: томата їстiвного Solanum lycopersicum, чистотiлу Chelidonium majus L., Althaea officinalis L., деревiю Achillea millefolium L.