(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2018)
Промисловий розвиток Криворіжжя став причиною докорінних змін гідрологічної структури території краю. В результаті діяльності людини на території Кривого Рогу виник цілий ряд нових ландшафтних елементів, зокрема природно - техногенні водойми зі специфічним та унікальним поєднанням чинників середовища. Найбільш поширеним типом природно - техногенних водойм на території Криворізького залізорудного басейну є озера, що утворилися в результаті накопичення атмосферних опадів, талих снігових вод і частково підземних вод на днищах відпрацьованих і закинутих кар’єрів. Дослідження особливостей формування та розвитку специфічних для промислових регіонів водойм природно- техногенного походження мають не системний характер, потребують деталізації, що і визначає актуальність нашого дослідження.