(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2018)
Розвиток техносфери, спряжений з інтенсифікацією антропогенної діяльності, техногенезом, - характерна об’єктивна складова сучасного етапу еволюції біосфери. Глобальні масштаби природоперетворюючої діяльності людства визначають темпи та напрями розвитку органічного світу і, зокрема, рослинності. Узагальнюючим відображенням стихійної антропогенної еволюції є синантропізація, одним з провідних напрямів якої є занесення, натуралізація та швидке поширення адвентивних рослин. Актуальність різноспрямованих досліджень адвентивних видів обумовлена можливістю на основі аналізу їх складу деталізувати історію та визначати тенденції розвитку певних флор, планувати заходи охорони цінних аборигенних та шляхи ефективного використання корисних господарських властивостей заносних видів, контролювати та регулювати поширення небажаних бур’янових рослин, оцінювати ступінь антропогенної трансформації екосистем різних масштабів тощо.