(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Ґрунтові насіннєві банки (потенціальна рослинність) є особливою латентною формою існування популяцій біогеоценозу, яка виражається запасами, фондами, сукупностями, банками нереалізованих до життя рослинних діаспор (зачатків, плодів, насіння) видів. Ці фонди, або банки формуються в ґрунтах, субстратах або на їх поверхнях нестримною алохорією і забезпечують можливості природного, неконтрольованого людиною розвитку рослинності. Реалізація потенціальної рослинності у вегетуючу має вибірковий характер і залежить від адаптивних властивостей рослин.