(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Міське середовище виступає як комплекс умов життя людей, одночасно - є сукупністю умов для творчої діяльності, формує нові напрямки в науці, мистецтві, культурі і т.д. Термін «міське середовище» вживається в різних значеннях, у дослідженні будемо виходити із розуміння міського середовища як сукупності умов життєдіяльності населення. У процесі розвитку людської цивілізації міста ставали середовищем життєдіяльності всезростаючого числа людей. І як загальна тенденція розвитку та зростання міст - прогресуюче погіршення в них умов життя. У місті життєдіяльність людського організму визначається комплексом природно-антропогенних факторів, найменш дослідженим залишається негативний вплив шумового забруднення. Існує значна кількість публікацій присвячених проблемам хімічного забруднення міського середовища, загальним питанням шумового забруднення, однак проблемі шуму та його впливу на людський організм у міському середовищі Кривого Рогу присвячено небагато праць.