(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Розвиток промисловості, нераціональне використання природних ресурсів - все це призводить до поступової деградації навколишнього середовища. При цьому використання рослин у якості індикаторів обумовлено їх чутливою реакцією на стресовий подразник. Зокрема, лишайники - токсикотолерантні організми, які накопичують значну кількість забруднювачів у слані, формують виразні угруповання видів, що відбивають різні варіації вмісту важких металів у субстрат. Враховуючи, індикаторні властивості лишайників встановлення їх особливостей видового складу та поширення є важливим завданням для розробки заходів раціонального використання природних ресурсів в індустріальних регіонах України.