(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Сучасний бурхливий і стрімкий розвиток міст, викликає тривогу та занепокоєність, бо призводить до загострення екологічних проблем, погіршуючи якість життя та руйнуючи довкілля. Техногенне навантаження урбоекосистем є головним фактором, який призводить до деградації та загибелі фітоценозів, що прилягають до промислових комплексів та в зелених зонах міста. Це потребує організації заходів щодо комплексного моніторингу чинників, які визначають якість життя городян, у тому числі і методами біоіндикації - оцінкою абіотичних та біотичних факторів середовища існування за допомогою біологічних систем. Окрему увагу ми приділяємо фітоіндикації, що являє собою визначення умов середовища за характером і станом рослинності, як різновиду біоіндикаційних досліджень. Індикаційне значення рослинного покриву має важливе значення, бо серед усіх елементів природи він досить доступний для спостережень, чутливіший та пластичніший. На сьогодні питання покращення міського середовища як середовища існування людини є надзвичайно актуальним. Неоціненну роль в екологічній оптимізації міського середовища та створенні сприятливого мікроклімату відіграють рослини. Рослини по-різному чутливі до забруднювачів навколишнього середовища. Саме вони вказують на наявність забруднення ранніми морфологічними реакціями: зміною забарвлення листя, появою некрозів, передчасним в’яненням і дефоліацією листя - що визначає їх як чутливих індикаторів.