(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Загальновизнано, що трав’янистий покрив, природно сформований в несприятливих умовах кам’янистих місцезростань (кам’янистих едафотопах) являє собою майбутній аналог завершальної (клімаксової) стадії процесів саморозвитку (сингенезу) рослинності техногенних ландшафтів (відвалів, гребель, промислових майданчиках та ін.). Тому з’ясування теоретичних основ організації та функціонування такого трав’янистого покриву має не лише фундаментальну (наукову), а й певну практичну (прагматичну) значущість. Тому що, в майбутньому, отримані результати можуть послугувати теоретичним базисом при розробці інноваційних технологій відновлення порушених земель Криворіжжя.