(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Лікарські рослини були відомі людині з глибокої давнини. З давніх часів люди застосовували рецепти з коріння і трав для позбавлення від будь-яких недуг. Уже первісна людина, керуючись інстинктом самозбереження, змушена була надавати собі лікарську допомогу при різного роду травмах та захворюваннях. Освоюючи місцеву флору, знаходили собі багато корисних рослин, зокрема рослин, які мають цілющі чи отруйні властивості. Так, поступово накопичувалися знання про лікарські рослини, які потім узагальнювалися і систематизувалися, передавалися з покоління до покоління. І, цілком природно, засоби для цього шукала в навколишній природі, насамперед у світі рослин. Майже у всіх народів цілющі властивості трав вважалися надприродними і відкривалися тільки присвяченим. Деякі рослини увійшли до арсеналу лікарських на основі спостережень за тваринами, які при нездужанні споживали ту чи іншу рослину. Обробка сировини збагачувала знаннями про нові лікувальні властивості засобів рослинного й тваринного походження. Вважається, що поширення лікарських рослин характеризується певною територіальністю. Тобто кожна територія має свій унікальний видовий склад цих рослин. У зв’язку з цим, дуже актуальним є вивчення таксономічного складу лікарських рослин в межах Широківського району Дніпропетровської області.