(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Внаслідок активної промислової діяльності великих індустріальних центрів України ґрунти постійно потребують екологічного контролю. Найпоширенішими полютантами є важкі метали (ВМ), які рано чи пізно потрапляють через трофічні ланцюги до організму людини. Небезпека важких металів для людини визначається не лише значною їх токсичністю і здатністю акумулюватися в організмі а й тим, що вони спричиняють канцерогенну дію. Для рослин також існують межі екологічної витривалості при навантаженні важкими металами. Адже важкі метали в невеликих концентраціях потрібні всім живим організмам, оскільки входять в склад ферментів і беруть участь у багатьох фізіологічних реакціях і процесах. В залежності від концентрації мікроелементів фізіологічні процеси рослин пригнічуються або проходять нормально. Це все відображається на морфометричних ознаках рослин, в тому числі на рості і розвитку.