(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
У статті розглядаються особливості впровадження системи розвивального навчання щодозабезпечення гармонійного розвитку молодшого школяра в умовах соціальної адаптації під час вивчення курсу природознавства. Особливої актуальності на сьогодні набула проблема реалізації розвивального принципу навчання в освітньому просторі сучасної початкової школи, у тому числі і на уроках природознавства, оскільки прогресивнийрозвиток українського суспільствавимагає від сучасного вчителя початкової школи уміння правильно організувати навчальний процес, який би забезпечив гармонійний розвиток творчої та всебічно освіченої особистості учня початкових класів, який має яскраву індивідуальність та може приймати зважені рішення за змінених складних умов сьогодення, усвідомлювати глобальні екологічні проблеми людства і намагатися брати посильну участь у їх запобіганні чи вирішенні. На нашу думку, для забезпечення розвитку творчості молодшого школяра, а також формування його соціальної компетентності можливе через упровадження всучаснийосвітній процес елементівсистеми розвивального навчання Д. Б. Ельконіна - В.В. Давидова, головною метою якої є формування в учнів уміння вчитися та використовувати набуті знання у повсякденному житті, що і відповідає сучасним вимогам освіти. Відповідно до вищевказаної концепції уміння навчатися в учнів початкових класів формується через використання цікавого навчального матеріалу та виконання творчих завдань, що носять дискусійний характер.