(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
Безперервний та потужний розвиток гірничодобувної промисловості у Криворізькому залізорудному басейні, призвів до формування гірничопромислових ландшафтів, які є складними динамічними системами. У їх межах формується, активно і повсюдно розвиваються низка екзогенних процесів, розвиток яких носить двосторонній характер: вони виступають провідними чинниками у формуванні ландшафтної структури Криворізької ландшафтно- технічної системи, і в той же час, спричиняють виникнення природно-техногенних надзвичайних ситуацій. Особливе значення мають гідрологічні похідні процеси, які впливають на формування сучасної гідрографічної мережі Кривбасу.