(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
Тривалий прямий та опосередкований вплив людини на рослинність призвів до її значної трансформації, яки виявляється у збідненні видового складу, спрощенні структури рослинних угруповань. Одним із негативних антропогенних впливів є поява у складі флори синантропних видів, які заміщують види природної флори. Дніпропетровська область є одним з найбільш забруднених регіонів внаслідок значної концентрації підприємств гірничо- видобувної, металургійної галузей, робота яких створює значні площі антропогенно трансформованих ландшафтів на яких значного поширення набула синантропна рослинність. Синантропну флору можна аналізувати за екоморфічними характеристиками, а саме спектрами гігроморф, які дозволяють встановити екологічні відмінності між природною та синантропною рослинністю, встановити певні тенденції їхнього розвитку та співіснування.