(untitled) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
Суцвіття - це система видозмінених пагонів, що несуть квітки. Вони забезпечують кращий процес запилення квіток. У комахозапильних рослин дрібні квітки, зібранні в суцвіття, стають добре помітними для комах і на далекій віддалі, тобто досягається потрібний ефект при невеликій затраті пластичного матеріалу. Групування квіток у суцвіття прискорює запилення, бо завдяки близькій відстані між ними комахам не треба перелітати щоразу в пошуках нових квіток. У вітрозапильних рослин групування квіток в суцвіття також сприяє кращому рознесенню і уловлювання пилку. У суцвітті утворюється більша кількість плодів, ніж в окремих квітках. Це сприяє зростанню чисельності виду та його поширенню. Вивчення суцвіть необхідно для розуміння проблем репродуктивної біології рослин і коеволюції з комахами-запилювачами. Аналіз суцвіть культурних рослин має суттєве значення для вирішення питань, морфогенезу, впливу формування суцвіть на врожайність насіння, оцінки адаптації видів у різних умовах. Складові квітки та суцвіття широко застосовують як лікарську рослинну сировину. Тому знання особливостей будови квітки потрібне для діагностики і є необхідним у практичній роботі провізора при ідентифікації лікарської сировини. Знання особливостей структури суцвіття допомагає встановленню зв’язків між видами, родами, родинами.