Проблеми і специфіка ландшафтної екології Криворіжжя (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2018)
Споживацьке відношення до природних екосистем та ресурсних багатств Криворізького регіону впродовж всього періодуйого економічної експлуатації на сьогодні проявляється колосальними руйнаціями ландшафту, літосфери та гідросфери місцевості. Екстенсивне «викачування» залізної руди із Криворізьких родовищ за радянських часів з приходом ринкової економіки і приватної власності ще більше посилилося (на сьогодні загальний обсяг вилученої із надр сирої руди досяг 5,5 млрд. т. Нові власники залізорудних шахт та гірничо-збагачувальних комбінатів навряд чи пов’язують своє майбутнє і майбутнє своїх дітей з Криворіжжям головне аби зростали прибутки. Низька відповідальність власників підприємств заантиекологічні наслідки діяльності, безліч застосовуваних шляхів для лобіювання і прийняття зручних Законів та Постанов, мізерні платежі за шкоду довкіллю, потурання міської влади - це та реальність, що підтримує руйнівний дух в експлуатації регіону і мінімізує інвестування на проведення природоохоронних заходів.