Вплив солей Fе3+ на анатомо-морфологічну будову рослинних організмів (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2018)
Криворізьке родовище гематитових та мартитових руд - одне з найбільших у світі, загальні розвідані запаси залізних руд котрого перевищують 32 млрд.т. Тривалий потужний розвиток гірничо-металургійного комплексу Кривбасу суттєво впливає на стан га розвиток усіх середовищ та екосистем міста. Природня специфіка регіону та інтенсивний багаторічний техногенний вплив зумовлюють аномалії вмісту ряду хімічних елементів, в тому числі, й заліза, концентрація якого перевищує ГДК у 8 разів, а регіональний фоновий рівень у 5 разів. Запобігання, обмеження чи нейтралізація наслідків негативного впливу металів на організми та екосистеми загалом визначає актуальність різноспрямованих фітоіндикаційних досліджень і, зокрема, вивчення особливостей накопичення заліза рослинними організмами.