Пострекреаційні ландшафти Криворіжжя - питання розвитку (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Формування антропогенних ландшафтів - об’єктивна реальність сьогодення. Ландшафт, де припиняється господарська діяльність постпромислові: сільськогосподарські, лісогосподарські, водогосподарські, рекреаційні та інші ландшафти є характерною ознакою старих промислових регіонів. Це пов’язано, в першу чергу, з вичерпаністю мінерально-сировинних ресурсів у місцях, де розвивалася гірничодобувна промисловість (Донбас, Придніпров’я, Криворіжжя, Львівсько-Волинський кам’яновугільний басейн, й ін.), або території, що зазнали техногенних катастроф (Чорнобильська зона), військових дій (Донбас).