До питання про вирішення проблеми утилізації високомінералізованих шахтних вод (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
В Кривбасі залишається актуальною і невирішеною проблема утилізації високомнералізованих шахтних вод. Лише за добу на гірничовидобувних підприємствах відкачується 140 м3 високо мінералізованих підземних вод, які разом з дисперсними відходами збагачення залізних руд частково акумулюються у шламосховищах. Крім того в шламосховшца надходять і технологічні води після збагачення залізних руд. Одночасно ці води використовуються для поповнення зворотних систем водопостачання гірничозбагачувальних комбінатів, а їх надлишки збираються в ставку-накопичувачу балки Свистунова. В наслідок дисбалансу використання та накопичення вод у міжвегетаційний період відбуваються щорічні регламентовані скиди мінералізованих вод зі шламосховищ та ставка-накопичувача у річки Інгулець і Саксагань.