Еколого-біологічні особливості адвентивних рослин Криворіжжя (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
На нашій планеті зростає майже 300 тисяч видів вищих рослин, котрі перебувають у складних взаємовідношеннях, які формувалися продовж еволюційного періоду. Рослинні угрупування адаптувалися продовж століть під впливом екологічного середовища. Які чинники сприяли окремим ботанічним видам з'являтися  в інших географічних зонах і надійно зростати в нових ареалах? Як мандрувало просо волосисте до України з Північної Америки? Як потрапив до Америки з України пирій повзучий, овсюг звичайний та інші рослини? Із наведеного прикладу ці рослини можуть долати великі відстані на інші континенти. Основними чинниками в цих мандрівках є тварини, люди, вітер, техніка, річки, океани. Найефективнішим чинником є діяльність людини, котра сприяє досягти місцевості зі сприятливими умовами зростання рослин.