Біоіндикаційна оцінка забруднення довкілля важкими металами за станом асиміляційних органів деревних рослин (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
В промислових регіонах проблема охорони довкілля займає особливе місце через надмірне концентрування у ньому багатьох хімічних елементів, серед яких і важкі метали. Це у свою чергу призводить до різноманітних порушень функціонування живих організмів, і насамперед - рослинності. Накопичення важких металів у клітинах рослин призводить до істотних анатомо- морфологічних та фізіолого-біохімічних порушень, які знижують їх декоративні якості та біологічну стійкість, прискорюючи процеси деградації фітоценозів санітарно-захисних зон підприємств. У зв’язку з цим виникає гостра потреба вивчати і контролювати рівень забруднення важкими металами, для чого широко застосовують фітоіндикацію. Пріоритетним підрозділом фітоіндикації є дендроіндикація, адже деревні рослини виступають середовище-утворюючим елементом у містах, який інтенсивно акумулює важкі метали, оскільки протягом життя «прив’язаний» до локальної території. Крім того деревні рослини - досить зручний і відносно дешевий об’єкт екологічних досліджень.