Флористичний склад деревних видів в озелененні житлового масиву "Макулан" (м. Кривий Ріг) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
В останнє десятиріччя все більш негативним є вплив людини на оточуюче середовище і, зокрема, на зелені насадження. Проблема збереження зелених масивів у здоровому стані (міських парків, садів, захисних смуг, насаджень біля автошляхів) є однією із найважливіших проблем сучасного мегаполісу. Адже рослинність як середовище відновлююча система, забезпечує комфортність умов проживання людей у місті, регулює газовий склад повітря та ступінь його забрудненості, знижує шумовий фактор та є джерелом естетичного відпочинку людини. Атмосферне та ґрунтове забруднення промислових міст має безпосередній вплив на рослини, що може виявлятись у різноманітних формах: видових, генетичних змінах, у формі прямого пошкодження різних органів рослин тощо. У рослин, що піддягають техногенному впливу, в зеленій масі зменшується кількість хлорофілу, послаблюється газообмін, ускладнюються процеси дихання та асиміляції, відмічається гальмування ростових процесів, що особливо помітно у рослин, які зростають в селітебних мікрорайонах. Загалом, у зв’язку зі зростанням темпів урбанізації якість життя у великих містах все більше визначається ступенем збереження елементів зеленого благоустрою, зокрема деревно-чагарникових насаджень. Як наслідок дослідження флористичного складу деревних видів в озелененні житлових масивів промислових міст є дуже актуальною проблемою. Тому вона й була обрана темою наших досліджень.