Біолого-екологічні особливості епіфітних лишайників роду Physcia міста Кривий Ріг (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Розвиток промисловості та нераціональне використання природних ресурсів призводить до поступової деградації рослинних угруповань як в умовах природних так і антропогенно-трансформованих ландшафтів. Лишайники є токсикотолерантними організмами, що досить чутливі до змін хімічного складу атмосферного повітря, а також до природно-кліматичних умов розвитку фітоценозу. Саме особливості будови та поширення цих організмів дають можливість використовувати їх як індикатори стану навколишнього середовища. Епіфітну складову ліхенобіоти традиційно використовують для індикації атмосферного повітря як урбанізованих, так і природних територій. Епіфітні лишайники чутливі до змін хімічного складу атмосферного повітря а також до деяких інших факторів, що найбільше зазнають антропогенного впливу. Ця обставина дозволяє використовувати епіфітні лишайники для індикації стану антропогенної змінності середовища [4]. За аналізом літературних джерел  лишайники чутливі до цілого комплексу забруднюючих речовин. Так, на лишайники згубно діють речовини, які збільшують кислотність середовища, такі як діоксид сірки, фториди, хлориди, оксиди азоту.