Щорічний потік листового опаду деревних насаджень парку ім. Б. Хмельницького (м. Кривий Ріг) (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2015)
Загальновизнано, що важливим чинником існування стійких садово- паркових деревних насаджень в посушливих умовах Степу на фоні антропогенного забруднення довкілля промислових регіонів є лісова підстилка та її найактивніший компонент - листовий опад. Адже листовий опад - це унікальне природне утворення, що є важливою еколого-біогеохімічною ланкою між деревної рослинністю та ґрунтовими умовами території. Саме листовий опад визначає напрям потоків речовини і енергії у системі «рослинність-ґрунт», утримує від вимивання основних елементів живлення та рівномірно їх розподіляє. Знання про основні характеристики листового опаду є важливим аспектом розуміння сучасного стану деревних насаджень та прогнозу їх подальшого розвитку.