Основні компоненти техногенно деформованих екосистем та характер антропогенних сукцесій на територіях, що прилягають до відвалів та хвостосховищ збагачувальних комбінатів Криворіжжя (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
Як відомо, техногенні екологічні системи (ТЕС) - це сукупність природних, природно-техногенних та техногенних об'єктів, умови існування яких взаємопов'язані і взаємозалежні. В будь яких ТЕС не знищені техногенезом живі організми зазвичай вступають у взаємодію з новими техногенними елементами, в результаті чого на ділянках раніше існуючої природної екосистеми виникає нова система змішаного походження - природно-техногенна або техногенна екосистема. Виділяють наступні рівні ТЕС: об'єктні (елементарні), локальні, ландшафтні, регіональні (національні) і глобальні. За походженням ТЕС можуть бути стихійними, регульованими і керованими.