Естетична оцінка ландшафтів під час екологічних екскурсій вздовж р. Саксагань (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
Засновником наукового вивчення естетичних властивостей ландшафтів вважається німецький географ А. Геттнер, він запропонував виділяти новий науковий напрям - естетичну географію, заклав основи методу покомпонентної оцінки естетичної цінності території.  Вже з 1960-х рр. формуються два основні підходи до дослідження феномена просторового сприйняття і естетичної оцінки ландшафтів: «об'єктивістський» і «суб'єктивістський». Перший передбачає виявлення об'єктивних критеріїв привабливості, що криються в фізіономічних характеристиках самого ландшафту, другий - досліджує особливості ландшафтно естетичних уподобань у різних груп людей