Актуальність досліджень бентосної складової гідроценозів природно-техногенних водойм Криворіжжя (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
В результаті діяльності людини на території Кривого Рогу виник цілий ряд нових ландшафтних елементів, зокрема, водойми природно-техногенного походження, що сформувались спонтанно в результаті затоплення відпрацьованих кар’єрів. Дослідження процесів розвитку екосистем як природних, так і штучних водойм мають давню історію. З’ясовано особливості таксономічного складу гідробіонтів на різних стадіях сингенезу, особливості формування біоти різних за походженням водойм в залежності від екологічних умов, розроблено заходи оптимізації стану водних об’єктів.