Вміст фторидів і деякі показники якості питної води з водосховищ міста Кривого Рога (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
В наш час актуальною проблемою є сполуки фтору, тому, що зустрічаються вони майже всюди і вміст їх в навколишньому середовищі має великий вплив на людей. Більшість фторидів потрапляють до організму з питною водою та продуктами харчування. Фтор належить до групи мікроелементів, які відіграють важливу роль у біохімічних процесах людини. Нестача його, як і надлишок призводить до тяжких захворювань. Основним джерелом надходження фтору є питна вода. Кожна людина за день має випивати 1,5 - 2 л води. Вода є невід’ємною частиною нашого життя, і тому з кожним ковтком в організм потрапляють фторид-іони в невідомих нам кількостях, а це може спричинити низку захворювань. Мешканці Кривого Рогу споживають воду з Карачунівського та Радушанського водосховищ, і тому є важливим оцінити вміст фтору в цих водах та оцінити зв’язки цього показника з іншими показниками якості питної води.З’ясовуючи певні закономірності можна виявити чому населення з різних районів міста, має певні захворювання.