Особливості таксономічного складу та будови квіток найбільш поширених рослин паркової зони смт. Нововоронцовка (Ecological Bulletin of Kryvyi Rih District, 2016)
Квітка уявляє собою специфічний орган, який пристосований до здійснення статевого процесу, в результаті якого утворюється насіння. Квіти виникають із апікальних і пазушних меристем пагона та є спеціалізованими репродуктивними органами, що функціонують і як спороносні, і як статеві. В квітці здійснюються спорогенез, гаметогенез, статевий процес. Тому, квітка є надзвичайно важливою складовою частиною рослини з специфічною будовою та власною характеристикою. Критеріями класифікації квітки є: форма віночка, стать, характер запилення, наявність нектарників, форма оцвітини, симетрія квітки та належність до певної родини. Чималу роль відіграє розподіл за таксономічними групами, як правило певна таксономічна група має спільні характеристики, і в тому числі однакову будову квітки, її формулу та діаграму.