(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2021)
Площа та якiсний стан зелених насаджень визнанi мiжнародним iндикатором вiдповiдностi iнфраструктури мiста принципам сталого розвитку. Багатофункцiональнiсть зелених насаджень визначає їх архiважливе, стратегiчне значення в галузi благоустрою промислових мiст завдяки здатностi нейтралiзувати та зменшувати несприятливий вплив рiзних факторiв антропного i техногенного походження, створювати комфортнi умови для вiдпочинку, забезпечувати конституцiйнi права громадян на життя у сприятливому середовищi. Особлива роль у складi зелених насаджень мiста належить хвойним видам. Бiологiчнi, екологiчнi, санiтарно-гiгiєнiчнi, декоративнi особливостi та властивостi цих рослин визначають їх високу господарську цiннiсть, є передумовою актуальностi проведення деталiзованих дослiджень, спрямованих на комплексне вивчення таксономiчного фонду Хвойних зелених насаджень певного функцiонального призначення конкретних районiв мiста Кривий Рiг iз метою їх оптимiзацiї. Дослiдження таксономiчного складу хвойних рослин реалiзованi в межах зелених насаджень загального й обмеженого користування. Пiд час виконання роботи обстежено 33 дiлянки Металургiйного та 25 дiлянок опису Довгинцiвського адмiнiстративно-територiальних районiв мiста. Результати аналiзу демонструють вузький спектр видiв хвойних рослин, що використовуються в озелененнi. Так, у межах дiлянок дослiдження зареєстровано лише 10 видiв хвойних, що є представниками 6 родiв i 3 родин. Бiльш рiзноманiтним за асортиментом є склад зелених насаджень загального користування, де зустрiчаються гнiздовi групи з Picea abies (L.) Karst., Thuja occidentalis L., Pinus sylvestris L., наявнi алеї з Picea abies (L.) Karst. та Picea pungens Engelm., Pinus sylvestris L. На територiях закладiв охорони здоров’я наявнi груповi посадки з Thuja occidentalis L., Picea abies (L.) Karst. та Picea pungens Engelm., Pinus sylvestris L. Слiд зауважити, що в зелених насадженнях обмеженого користування, розташованих на територiях закладiв охорони здоров’я, хвойнi, навiть у невеликiй кiлькостi таксонiв, присутнi завжди. Найменше рiзноманiття видiв зареєстровано у складi зелених насаджень обмеженого користування закладiв освiти. Найбiльшого поширення набули представники родин Pinaceae та Cupressaceae, зафiксованi в зелених насадженнях рiзного функцiонального призначення. Аналiз результатiв дослiджень засвiдчує потребу розширення асортименту хвойних рослин зелених насаджень загального й обмеженого користування за рахунок вже адаптованих до специфiчних умов промислового регiону видiв iз використанням можливостей конiферетуму Криворiзького ботанiчного саду НАН України. Перспективними для озеленення можна вважати: Cryptomeria japonica Thunb. ex L.f., Juniperus squamata Lamb., Juniperus procumbens, Pinus nigra ssp. pallasiana, Pseudotsuga menziessii (Mirb.) Franco., Рinus strobus L., Abies alba Mill., Picea оmorica (Panc.) Purkyne, Chamaecyparis lawsoniana Parl.