(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2018)
Традиційно екологічний туризм розуміється переважно як відвідування найбільш екологічно врівноважених, незабруднених, заповідних територій. Такій позиції сприяла потреба людини вирватись з міст, насичених технікою, урбанізованих і промислових ландшафтів. Об’єктами туризму в такому випадку є заповідні території - національні парки, заповідники, ботанічні сади, зоологічні парки, заказники, пам’ятки природи, дендрологічні парки тощо. Інша сторона екологічних процесів і станів територій - антропогенні порушення природи як потенційні альтернативні об’єкти спостережень, залишаються осторонь. Тому постала задача переосмислення традиційного підходу до визначення змісту екологічного туризму. Всі сучасні ландшафти в тій чи іншій мірі перетворені людиною. Ми вважаємо, що до змісту екологічного туризму слід відносити й подорожі до регіонів і об’єктів, які зазнали якісних змін з боку людини.