(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2018)
Антропогенне та техногенне навантаження на флору у різних частинах Земної кулі призводить до її трансформації, яка виявляється у зникненні окремих таксонів рослин, звуженні, розриванні ареалів, заміні аборигенних видів на адвентивні, поширенні синантропних рослин та витісненні корінної рослинності. Антропогенна трансформація флори, фауни, ґрунтів, підстилаючої їх гірської породи та рельєфу призводить до перетворення типових природних ландшафтів на антропогенні, які хоча і створені людиною, проте існують і розвиваються за законами природи і є генетичними рядами природних ландшафтів