(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2023)
У статтi представлено результати дослiдження сучасного стану флори дендроценозiв, природно поширених на девастованих землях Петровського залiзорудного вiдвалу. На прикладi деревних рослинних угруповань порушених земель було дослiджено: таксономiчний склад, життєвий стан дерев, дендрометричнi параметри видiв. Дослiдження проводили на порушених територiях, якi не були рекультивованi. У межах тимчасових дослiдних дiлянок Петровського вiдвалу природно зростають 22 види деревних рослин (14 родiв i 12 родин). Серед них за кiлькiсними показниками значну перевагу мають адвентивнi види (63,6%), порiвняно з аборигенними (36,4%). Встановлено життєвiсть дендрофiтоценозiв, природно поширених на девастованих землях Петровського залiзорудного вiдвалу за трьома критерiями: за показниками кiлькостi стовбурiв (70,51±1,28 умовних балiв) i запасiв стовбурної деревини (68,62±3,43 умовних балiв) i суми площ поперечних перерiзiв (67,39±2,98 умовних балiв). Сучасний життєвий стан деревних видiв рослин вiдвалу, за шкалою В. А. Алексєєва (1989), оцiнений як «Ослаблений»: 65–71 умовних балiв. Такi чисельнi значення життєвостi деревостану на 21–28% нижчi за контрольнi показники (природнi угруповання Гурiвського лiсу). Установлено дендрометричнi параметри деревостану порушених земель (густота насаджень, середня висота i дiаметр, сума площ поперечних перерiзiв, запас стовбурної деревини). Виявлено, що на всiх дослiдних дiлянках, якi характеризуються високим рiвнем забруднення, бiометричнi параметри дерев є достовiрно нижчими порiвняно з рослинами, що зростають в умовно чистiй зонi. Отриманi нами результати свiдчать, що екологiчнi умови девастованих земель Петровського залiзорудного вiдвалу вiдносно сприятливi для росту та розвитку деревних видiв рослин.