(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2023)
У роботi представленi результати аналiзу акумуляцiї важких металiв i розвитку процесiв оксидативного стресу в листках двох видiв роду Hemerocallis, якi зростали поблизу гiрничо-збагачувального пiдприємства. В умовах промислового забруднення встановлено видоспецифiчний характер накопичення важких металiв асимiляцiйними органами квiтниково-декоративних рослин. Доведено, що H. middendorffii протягом усiєї вегетацiї максимально концентрував у своїх листках бiльшiсть токсичних елементiв. Водночас високий умiст полютантiв практично не впливав на загальний вигляд рослин цього виду. Рiзна iнтенсивнiсть акумуляцiї iонiв важких металiв листками лiлiйникiв зумовлювала й певний ступiнь зростання вiльнорадикальних реакцiй-вiдповiдей на вплив стресору. Для обох дослiджуваних видiв встановлено рiвномiрне статистично достовiрне зростання процесiв пероксидного окиснення лiпiдiв вiд фази початку формування бутону до фази визрiвання плодiв, на що вказує вмiст ТБК-активних сполук у листках рослин. Так, у H. middendorffii, не зважаючи на активне поглинання бiльшостi токсичних елементiв, розвиток оксидативного стресу знаходився на певному стацiонарному рiвнi, а кiлькiсть ТБК-активних сполук протягом усього перiоду дослiджень перевищувала контрольнi показники лише у 1,2–1,4 раза. На вiдмiну вiд цього, H. lilioasphodelus виявився чутливiшим до стресової дiї промислових забруднювачiв. Навiть незначний рiвень цинку, нiкелю, плюмбуму, купруму та кадмiю на тлi високого вмiсту феруму в листках виду сприяли збiльшенню iнтенсивностi утворення вiльнорадикальних процесiв удвiчi. У ролi перспективного виду як для озеленення промислових територiй пiдприємств гiрничо-збагачувального комплексу, так i у фiторемедiацiйнiй технiцi на урбанiзованих територiях можемо рекомендувати використання H. middendorffii, який володiє досить високою стiйкiстю до негативного впливу промислових забруднювачiв iз вмiстом важких металiв.