(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2023)
Розробка корисних копалин у межах техногенно навантажених регiонiв призводить до зменшення площ i, вiдповiдно, мiсць оселення дикорослих видiв, серед яких особлива увага повинна бути придiлена видам, що зменшують популяцiї та потребують збереження чисельностi — охоронюваним видам. Вирiшення проблеми їх збереження здiйснюється шляхом компенсування пiдприємством державi впливу на рослини, пов’язаного з видобутком корисних копалин на територiї їхнього оселення. Такий спосiб не сприяє збереженню видiв i фiторiзноманiттю загалом. Перспективним напрямом є реiнтродукцiя (переселення) видiв iз природних мiсцезростань у локуси, розташованi у вiдпрацьованих частинах кар’єрiв, промислових майданчикiв тощо. Здiйснена, згiдно iз загальновiдомими пiдходами, реiнтродукцiя видiв Adonis vernalis L., Tulipa schrenkii Regel iз природних оселищ у балцi Пiвнiчна, яка розташована в зонi розширення гiрничо-видобувного пiдприємства у вiдпрацьовану частину Жовтокам’янського кар’єра (Апостолiвський район Днiпропетровської областi). Реiнтродукцiя вiдбувалася в листопадi 2020 року, а в березнi 2021 популяцiї Adonis vernalis L. перебували в генеративнiй фазi, а Tulipa schrenkii Regel — у вiргiнiльнiй. Подальшi дослiдження не виявили початок процесу цвiтiння в Тюльпана Шренка. Оцiнка ефективностi реiнтродукцiї даних охоронюваних видiв є попередньою. Показано можливiсть i необхiднiсть здiйснення заходiв зi збереження фiторiзноманiття в умовах розробки корисних копалин без перенесення рослин у межi територiй природно-заповiдного фонду. Реiнтродукцiя рослин стає все частiше використовуваною стратегiєю збереження рослин, потребує вдосконалення сучасних методiв, картування придатностi середовища iснування для видiв рослин, що знаходяться пiд загрозою. Наголошено на важливостi реiнтродукцiї як елемента природоохоронної парадигми промислової ботанiки.