(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2024)
Широкий діапазон властивостей поряд з економічною доступністю зробили вироби з полімерних матеріалів невід’ємною частиною усіх сфер нашого життя. Стрімкі темпи зростання виробництва штучних і синтетичних полімерів і нетривалий час «корисного життя» для суттєвої їх частини, поставили людство перед серйозною проблемою накопичення пластикових відходів і їх негативного впливу на навколишнє середовище, особливо на живу природу. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є заміна шкідливих пластиків у виробах масового вжитку (пакетики, плівки для пакування та ін.), на такі, що володіють схожими властивостями, однак є нешкідливими для навколишнього середовища, а саме, здатні розкладатися за значно менший час та не утворювати при цьому шкідливих речовин. В статті проведений аналіз нормативних та наукових матеріалів з теми синтезу, властивостей і використання біодеградабельних плівок, наведені результати дослідження процесів плівкоутворення в системі: агар-агар - гліцерол - сік рослин родини Euphorbia, запропоновані методики синтезу трьох видів плівок різного складу. Для усіх отриманих плівок був встановлений набір властивостей: міцність на розрив, відносне подовження, проникність для вологи, розчинність в нейтральних, кислих і лужних розчинах та наведена їх порівняльна характеристика. Показана перспективність подальших досліджень плівок такого складу для їх практичного використання.