(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2025)
В антропогенно змінених ландшафтах степового Придніпров’я регуляція абіотичних атмосферних і ґрунтоутворювальних процесів, зокрема за рахунок щільності штучно створених лісових екосистем шляхом динамічного відновлення родючості ґрунтів, є, на нашу думку, перспективною програмою для післявоєнного періоду відновлення ресурсів лісових фондів регіонів України. Осередки інтродукційних деревних видів мережею парків вкрили територію Дніпровського регіону України та суттєво змінили загальний вигляд лісових екосистем степового Придніпров’я. Парки займають незначні площі але несуть значне рекреаційне навантаження. Експлуатація в садівництві призвела до того, що невелика кількість видів була знищена в дикій природі та вижила в культивуванні. Рослинні ресурси територій дендропарків і громадських парків експлуатуються до економічного або біологічного вимирання. За останні 3-5 роки для більшої частини Дніпровського регіону немає чіткого консенсусу щодо темпів зменшення інтродукованих деревних видів і популяції деревних рослин природного та штучного походження. Метою проведених досліджень видового складу паркових насаджень, було визначення рівня життєвості та сучасного стану в умовах урбанізованих територій степового Придніпров’я, підрахунок кількості деревних рослин, встановлення вікової структури та відсоткового співвідношення деревостану на прикладі парків м. Дніпро та м. Кривого Рогу. Особливий інтерес викликають на тепер дерева – довгожителі, домінантні види наявної дендрофлори. Вони представляють величезний інтерес як представники цінного генофонду. На основі зробленої роботи по кожному парку був складений інвентаризаційний план та паспорт об’єкту міського господарства.