(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2025)
Одним із факторів навколишнього середовища, що приводять до знаного зниження врожайності рослин є засолення грунтів. У зв’язку з загальним погіршенням екологічної картини в світі та широким використанням штучного зрошення земель, зростає необхідність в селекції солестійких форм рослин. Можливість вивчення стрес-стійкості, в тому ж числі і дає використання культури рослинних клітин. Перевагами стійкості до абіотичних чинників рослин в умовах in vitro є швидка оцінка полігенної стійкості. Використання методу клітинної селекції із застосуванням летальних доз ІВМ є гарантованим методом виділення клітинних культур, котрі відзначаються активною життєдіяльністю в умовах дії такого стресового навантаження. Отримано клітинні лінії тютюну, стійкі до катіонів барію, (Ba-СКЛ). Частота виділення стійких варіантів у будь-якого генотипу відповідала порядку 10-6. В клітинній селекції стійкість оцінюють за відносним приростом біомаси калюсу (∆m), який вказує на ступінь життєдіяльності (стресового ураження). Концентрація катіонів Ва2+, яка застосовувалась, була летальною для клітинних культур дикого типу. Отримані стійкі культури вважали стійкими клітинними лініями, що доводиться подальшими отриманими фактами. Вони характеризувалися стабільною проліферацією за дії іонів-стресорів та зберігали цю ознаку у клітинних поколіннях після тривалого вирощування без селективного тиску.