(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
За останні роки кількість стихійних метеоявищ в Україні і Дніпропетровській області збільшилася. В багатьох випадках вони мають катастрофічний характер і завдають значних збитків економіці країни, навіть призводять до людських жертв. Стихійні метеоявища впливають не лише на роботу окремих галузей економіки, а й в цілому на величину валового національного продукту та динаміку розвитку країни. У зв’язку з цим вчені приділяють велику увагу розширенню інформаційної бази стихійних метеоявищ і вивченню їх закономірностей. Особливості географічного положення Дніпропетровської області сприяють частому виникненню цих метеоявищ. У науковому відношенні ця проблема охоплює всі ключові аспекти сталого розвитку - екологічні, економічні і соціальні. Тому вивчення динаміки стихійних метеоявищ на території Дніпропетровської області є актуальним.