(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
Останнім часом визначення параметрів стану довкілля лише за допомогою інструментальних методів багатьма дослідниками вважається досить трудомісткими/дорогими та недостатньо точними. Тому, на їх думку, перспективними є використання методів фітоіндикації, які дають змогу з’ясувати інтегральний ефект дії всіх екологічних факторів. Крім цього, таки методи також дозволяють прогнозувати наслідки як еволюційних природних процесів, так і антропогенного втручання людини. Серед методів фітоіндикації стану довкілля сучасних промислових регіонів провідними фахівцями вважається перспективним використання показників морфології листків деревних рослин, зокрема їх флюктуючої асиметрії. Як відомо, рослинам властива закономірність формоутворення окремих органів на основі білатеральної симетрії. Тобто така симетрія є ознакою оптимального і стабільного стану організму, а відхилення від неї — це індикатор впливу стресових факторів на рослину. Також слід зазначити, що показники флюктуючої асиметрії зростають при зниженні життєвості організмів під впливом негативних факторів. Загалом, показники флюктуючої асиметрії листків деревних рослин придатні для біоіндикації якості середовища існування людини, в тому числі й території сучасних промислових регіонів.