(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
В наш час актуальною проблемою є Криворізький залізорудний басейн, котрий славетний мінеральними ресурсами, своєрідним ландшафтом, в якому сформовані низовинні річкові долини, балки, яри, штучні водовідстійники, кар’єри, залізорудні відвали, насипи шлаків доменних печей. На території Криворіжжя головними водними артеріями є річки Інгулець, Саксагань та канал Дніпро-Кривий Ріг, котрий побудований у 1961 р. Важливою водною спорудою є Карачунівське водосховище, яке створено на р. Інгулець у 1930 р. З 1881 року розробляються родовища залізної руди та граніту, внаслідок чого сформувався особливий антропогенний рельєф, на якому розміщені високі насипні залізорудні відвали, великі площі шламосховищ, глибокі залізорудні кар’єри тощо.