(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
Перспективним напрямком забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в сучасних гірничорудних та металургійних промислових регіонах є створення нових та оптимізація існуючих лісових культурфітоценозів. Проте в умовах степової зони на фоні високого антропогенного впливу лісові культурфітоценози зазнають подвійного негативного впливу: посушливості клімату та забруднення довкілля. Тому так важливо обґрунтування та розробка системи моніторингу сучасного екологічного стану штучних деревних насаджень. Лісовпорядкувальні роботи за штучними насадженнями повинні замінити природні процеси деградації. Такі підходи обумовлюються створенням не штучного деревостану, а утворенням умов переходу лісових біогеоценозів до природного стану функціонування. Негативні показники екологічного стану лісових культурфітоценозів в умовах степу та промислових регіонів потребують подальших досліджень задля з’ясування їх об’єктивного стану як базису розробки системи моніторингу.