(untitled) (Екологічний вісник Криворіжжя, 2015)
наш час актуальною проблемою є процес докорінної трансформації гідрографічної мережі промислових регіонів, зокрема, виникнення цілого ряду нових водойм штучного та природно-техногенного походження. Дослідження процесів розвитку рослинних угруповань як природних, так і штучних водойм мають давню історію. З’ясовано особливості таксономічного складу різних стадій сингенезу та напрямків сукцесійних процесів, особливості формування рослинних угруповань різних за походженням водойм в залежності від екологічних умов, розроблено заходи оптимізації стану водних об’єктів. Разом з тим, дослідження особливостей формування та розвитку водойм промислових регіонів мають не системний характер. Зокрема, видовий склад рослинних угруповань водойм описано при формуванні списку видів рослин урбанофлори Кривого Рогу, розробці обґрунтування створення ландшафтного заказнику місцевого значення «Візирка» тощо. Формування угруповань вищої водної та прибережно-водної рослинності (далі - макрофіти) трансформованих водойм відбувається за рахунок макрофітів материнських для даного регіону водних об’єктів. Для природно-техногенних та штучних водойм Криворіжжя джерелом формування рослинного компоненту є в першу чергу урбанофлора Кривого Рогу. Таким чином, дослідження складу рослинних угруповань макрофітів водойм промислових регіонів та участі у їх формуванні природних водних екосистем потребують деталізації, що і визначає актуальність нашого дослідження.